teisipäev, 6. jaanuar 2015

IVF rahastamine

Nüüd oleme juba nii kaugel, et vaatame üle , millal hakkab avalduse esitamine ning mismoodi üldse hüvitatakse rahaliselt.
Avaldus esitatakse alates punktsiooni toimumisest. See tähendab siis seda, et kui punktsioon on toimunud võib selle ära teha. Avalduse vormid leiab: Avalduse vormid , sealt tuleks valida siis kehavälise viljastamise protseduuriga seonduvate ravimikulude hüvitise avaldus ja täiendava ravimihüvitise taotlemise avaldus. Täiendavat ravimihüvitust tuleb ainult üks kord elus esitada, kui see on tehtud, siis see kehtib kogu elu.
 Hüvitist saavad taotleda kuni 40-aastased (k.a) ravikindlustatud naised
- kellel on meditsiiniline näidustus kehaväliseks viljastamiseks ja/või embrüosiirdamiseks;
- kes on antud protseduuri läbinud;
- ning kes on 90 päeva jooksul enne protseduuri osutamise kuupäeva apteekidest välja ostnud protseduuriks vajalikke Eesti Haigekassa ravimite loetelusse kantud ravimeid.

Hüvitis iseenesest on väga lihtne ja üheselt mõistetav vorm. Lihtne täita ja edastada. Isiklikult kasutasin digiallkirjastamise varianti. Tänapäeval ei viitsi eriti enam keegi kohale koperdada.


Avaldus tuleb saata koos täiendava ravimihüvitisega info@haigekassa.ee . Samas uurisin ka haigekassalt, kas on vajalik täiendava ravimihüvitise täitmine, kui tead, et tagasi sealt nagunii ei saa midagi, siis kohustuslik see ei ole.
Tegelikult on see soovituslik ära teha, sest see toimib kogu elu.

Peale igat protseduuri, tuleb esitada uus kehavälise viljastamise protseduuriga seonduvate ravimikulude hüvituse avaldus.










Ravimeid mida hüvitatakse : 

Enamus ravimid mida hüvitatakse on just need kallimad ja süstitavad rohud. Minul olid kõik süstitavad rohud. Ravimite kohta on ka konkreetne nimekiri, milliseid haigekassa rahastab.

Hüvitise arvutamise aluseks olevate soodusretseptidena võetakse arvesse ainult 90 päeva jooksul enne kehavälise viljastamise või embrüosiirdamise protseduuri osutamise kuupäeva väljaostetud soodusretseptid eeltoodud tabelis esitatud ravimitele. 

Inimestel, kellel pole võimalik digiallkirjastada, siis on võimalus ka klienditeenindusbüroosse kohapeale minna. Kõikide osakondade kontaktid leiab SIIT .

Kuidas käib rahastamine !

Juhul kui kindlustatu on teinud kehavälise viljastamise ja/või embrüosiirdamise protseduuridega seotud ravimitele kulutusi kuni 639,12 eurot, kuulub hüvitamisele kogu summa. Üle 639,12-euroste ravimikulutuste korral ühe protseduuri kohta hüvitatakse kindlustatule ainult 639,12 eurot. 
NB! Ühe retsepti eest on võimalik hüvitist saada vaid ühel korral. Hüvitise arvutamisel ei lähe arvesse soodusretsepti patsiendi omaosalus. (50% soodusretsepti puhul 3,19 eurot, 75%-100% soodusretsepti puhul 1,27 eurot.) 
Näide 1: Triinul kulus kehavälise viljastamise ja embrüosiirdamise protseduuride teostamiseks vajalikele ravimitele 1278 eurot. Haigekassa maksab Triinule hüvitist summas 639,12 eurot. 
Näide 2: Anul kulus kehavälise viljastamise ja embrüosiirdamise protseduuride teostamiseks vajalikele ravimitele 570 eurot. Tema puhul on väljamakstava hüvitise suuruseks ravimitele kulutatud summa ehk 570 eurot.

Tegelikult on kõik väga lihtne ja loogiline. Rohud , mis on eeldtoodud pildil, siis need rahastatakse ja kuni 639,12 euro ulatuses, ülejäänud jääb enda kanda ja hüvitist ei saa !

Katseid võib teha nii mitu korda, kui see tulemuse annab ja kõik korrad hüvitatakse kuni 40a k.a ravikindlustatud naisele.

Kindlasti kõiki huvitab ka millal siis peale avalduse esitamist saab raha tagasi. Üldjuhul toimuvad väljamaksed üks kord kvartalis, ehk 20. veebruaril, 20. mail, 20. augustil ja 20. novembril. Seega, kui mina esitasin avalduse 31 detsember, siis ma peaksin tõenäoliselt saama 20.ndal veebruaril oma arveldusarvele raha tagasi.

See oli siis sellekordne ametlikum sissekanne ja loodetavasti kõikidele lugejatele kasulik informatsioon.

Järgmises sissekandes räägime peamistest põhjustest MIKS keegi on üldse läinud IVF teed, millised on erinevate inimeste lood. Samuti on sissekannetes vähemalt 5 erineva inimese vastused !
Vastame erinevatele küsimustele nagu näiteks : 

1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ? 
2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? 
3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ? 
4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ? 
5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ? 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar