reede, 9. jaanuar 2015

Viljatuse põhjused ja vastused küsimustele !

Tänases blogis räägime siis, mis on peamised viljatuse põhjused maailmas ja vaatame, mis on teiste inimeste lood selles valdkonnas.

Lastetuse probleemi ulatus ja põhjused   
Lastetuse e. viljatuse all mõistetakse olukorda, kus paaril ei ole vähemalt aasta kestnud regulaarse suguelu järel tekkinud rasedust. Lastetus on laialt levinud meditsiiniline probleem, millega võib kokku puutuda kuni 15% paaridest. Seega võib Eestis olla ~20 000 lastetut paari, kuid täpsem ülevaade antud probleemi ulatusest puudub.  Lastetus võib olla esmane e. primaarne (varasemad rasedused puuduvad) või teisene e. sekundaarne (lastetus on tekkinud varasema raseduse järel). Paari lastetus on 30% juhtudel tingitud naise viljatusest ning 30% juhtudel mehe viljatusest. Ülejäänud 40% juhtudel on põhjused mõlemapoolsed või jäävad selgusetuks

Minu arvates on kõige hullem olukord see, kui ei tea põhjust. Sa elad lihtsalt teadmatuses, et sa oled viljatu, aga ei oska ka midagi ravida. Lihtsalt ei saa lapsi ja KÕIK. See on ma arvan, nendest kõikidest kõige hullem ja vaimselt kõige raskem.

Naisepoolsed põhjused:

MUNARAKKUDE KÜPSEMISE JA VABANEMISE HÄIRED - Naise viljatuse põhjustest moodustavad 20-30% munarakkude küpsemise ja vabanemise häired. Munarakkude küpsemist reguleerivad ajuripatsi hormoonid - follikuleid stimuleeriv hormoon e. FSH ja luteiniseeriv hormoon e. LH. FSH kutsub esile munaraku folliikli kasvamise ja LH on vajalik munaraku küpsemiseks ning munasarjast vabanemiseks (ovulatsiooniks). Munaraku küpsemine või vabanemine on häiritud, kui ajuripatsis toodetakse liiga vähe/palju FSH/LH. Samuti võivad munarakkude küpsemise ja vabanemise probleeme põhjustada toitumise ning kilpnäärme talitluse häired ja kroonilised haigused.  
MUNAJUHADE VÕI EMAKA LIMASKESTA KAHJUSTUSED- Munajuhade ja emaka limaskesta kahjustused on lastetuse põhjusena Eestis esikohal. Munarakud asuvad munasarjades, kus viljakas eas naisel valmib ja ovuleerub (vabaneb munasarjast) iga kuu üks munarakk. Munajuha ots suunab munasarjast vabanenud munaraku munajuha valendikku. Munaraku viljastumine toimub munajuha valendikus ning arenev embrüo liigub mööda munajuha emakasse. Embrüo jõuab emakasse arengu neljandal päeval ning kinnitub emaka limaskestale (implanteerub) 7-9 päval pärast viljastumist. Juhul kui munajuhad pole läbitavad, siis viljastumist ei toimu. Munajuhasid kahjustavad põletikud nagu klamüdioos, gonorröa, ureaplasmoos ja mükoplasmoos. Lisaks võivad munajuhade funktsiooni häirida väikese vaagna liitelised muutused, mille põhjusteks võivad olla pimesoole, suguelundite ja kõhuõõne operatsioonid või endometrioos. Põletikud, endometrioos ja operatsioonid võivad samuti kahjustada emaka limaskesta ning takistada embrüo implantatsiooni.

ENDOMETRIOOS- Endometrioos on haigus, mille korral emaka limaskest kasvab ja toimib väljaspool emakat. Endometrioos kahjustab munasarju ja tekitab suguorganites liitelisi muutuseid. Endometrioosi esineb 1-7% viljakas eas naistel, kuid haiguse põhjused on jäänud siiski selgusetuks. Ravi on kirurgiline või medikamentoosne ning raviga võib kaasneda viljakuse langus.  

Mehepoolsed põhjused:

SEEMNERAKKUDE ARVU JA KVALITEEDI MUUTUSED - Meeste viljatus võib tuleneda kaasasündinud arenguhäiretest (munandite laskumatus), hormoonhäiretest, kroonilistest suguteede põletikest, nakkushaigustest (mumps), munandiveeni laienditest (varikotseele), kromosoomhaigustest (Klinefelteri sündroom), närvisüsteemi kahjustustest, stressist ja eluviisist. Sugulisel teel levivad haigused ning tsüstilise fibroosi geeni mutatsioonid võivad põhjustada seemnerakkude transportimise teede kahjustusi. Mehe viljatust võivad põhjustada toksilised faktorid (raskemetallid, orgaanilised ühendid, alkohol, tubakas ja ioniseeriv kiirgus), ravimid (tsütostaatikumid, Ca-antagonistid, anaboolsed steroidid ja psühhotroopsed ravimid) ning traumad. Mehe viljakust saab hinnata seemnevedeliku analüüsi abil.

Ausalt öeldes ei hakanud ma teksti isegi muutma, sest nii nagu arstid on selle kirjutanud, nii on ta ka kõige õigemini sõnastatud. Kindlasti on ka mingeid põhjuseid veel , mida esineb 1l inimesel 10 000ndest, mida lihtsalt ei mainita, sest see on nii erakordne , et varem pole kuulnud.

Kurb on tõsiasi, et meid on reaalselt nii palju, kes selles olukorras on ja teiseks veel tuleb koguaeg juurde ja kusjuures just palju noori. Kunangi meie vanemate ajal sellist muret nii palju küll ei olnud. Ma tänan jumalat, et elame 21l sajandil ja meil on sellised võimalused loodud, mõelge, kui me elaksime meie vanavanemate ajal, kus ei oldud kuuldudki sellistest asjadest ja meil polekski mitte ühtegi võimalust peale lapsendamise. Õudne lausa mõelda :(

Eelmises blogis rääkisime ka küsimustest, mille ma kokku panin koos oma hea sõbrannaga. Valisin just tema küsimusi koostama, sest tahtsin teada, mida huvitaks just kolmandat isikut, kui ta neid vastuseid loeb.
Vastajaid isegi tuli 7 tk, mis oli väga tore. Kõik on väga erinevad , seega on ka huvitav lugeda.

Kaie (34) nimi muudetud
1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ?   
34, kohe 35. Minu unistus on olnud juba pikka aega lapsed, kuid paraku mängis elu kätte teistsugused kaardid. 32-aastaselt leidsin enda ellu oma praeguse abikaasa. Ka tema soovis väga last ning alustasime kohe oma unistust ellu viima. Paraku möödus üle aasta ilma tulemuseta ja kuna aeg tiksub minu kahjuks, siis kohe ka viljatusraviarsti poole pöördusimegi. Läbitud sai LAP, kuid viljatuse põhjus jäi meie puhul ebaselgeks.

2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? Olen teinud 2 katset - täisring ja FET. Mainin igaks juhuks ära ka, et enne seda proovis arst ka 3 kuud serophene´ga stimuleerimist, kuid see ei andnud tulemusi. 1. katse oli 2014. aasta märtsis, siirati 2. Enne oodatud päevi hakkas veritsus, hiljem selgus, et üks embrüo oli vist siiski pesastunud, sest nädal peale päevade lõppu algas uus veritsus. Mõlemad siis katkesid. Tavaliselt arstid ütlevad kohe veritsuse korral, et katse on ebaõnnestunud. Pärast seda katset käisin hüsteroskoopias, mis toimus 2. juunil. 27, juunil juba toimus ootamatult uus siirdamine. Mõlemad embrüod sulasid üles ja ka siirati, neist pesastus üks. Hetkel olen 30. nädalat rase.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ?   
Esimese katse maksumus oli kuskil 500-600 eurot, millest tagastati ca 500 ravimihüvitisena. Tuli tasuda ka külmutamise eest 200. Teise katse rohtudele (Crinone) kulus umbes 200. Hetkel ei ole veel selgunud palju täiendav ravimihüvitis tagastab ja kas üldse midagi.

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ?
ei ole, aga kui muud üle ei jääks, oleksin selleks valmis.

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?
Kõik  on natuke suhteline asjaoludest. Igal juhul on minu soovitus mitte ootama jääda, vaid minna viljatusraviarsti juurde. Kogu see teekond on üsnagi raske, lausa kohutav, emotsionaalne taak ja sõltub suuresti sellest, kuidas see läheb. Soovitan otsida tuge, sest üksi ( ka vaid abikaasaga) on see veel raskem. Samas tuge otsides peab hoolikalt vaatama, mida on toe andjad läbi elanud. Mõni võib olla juba kalestunud ning seda ei tohiks pahaks panna. Kannatust ja rahulikku meelt läheb palju vaja. Üks soovitus on mul veel - peale siirdamist tuleks hästi rahulikult võtta ja ennast hoida

Kelly (35) nimi muudetud

1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ?
35a. Mul on polütsüstiliste munasarjade sündroom, ovulatsiooni ei toimu, päevad ei käi, iseeneseslik rasestumine väga väikese tõenäosusega.

2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? 
Katseid kokku 4. Esimene (täisring) 2008 juuli - ebaõnnestus, teine (külmaring) 2009 jaanuar - õnnestus, katkes varakult, kolmas (külmaring) 2009 oktoober - õnnestus, poeg; neljas (täisring) 2012 detsember - õnnestus, tütar.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ?
Ei mäleta täpselt. Esimene täisring läks u 15000 krooni ja u samapalju sain ka tagasi. Oma kulu vist oli kokkuvõttes 500 krooni.  Teine täisring maksis vist ligikaudu 5-600 eurot. Tagasi kõike ei saanud. Kokkuvõttes on olnud üsna odavalt saadud lapsed:D.

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ? 
ei

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?  
Kindlasti teha IVF kui on soov saada oma last. Kui ei ole vahet, siis lastekodudes palju vanemaid igatsevaid lapsi. Kui aga on tahtmine just oma geene edasi anda, ise rase olla, oma isiklikku last saada, siis kindlasti IVF. Jah, ravimid on organismile halvad (enesetunne kehv, kaalutõus, emotsionaalne ebastabiilsus jne), jah, kogu katsetamise saaga on emotsionaalselt väga-väga raske. Kui aga Oma Beebi süles on, ununeb see kõik.  Ei tohi meelt heita kui esimene kord ei õnnestu. See tundub maailma lõpp, aga tegelikult on see kõik alles algus. Tuleb tükid kokku korjata ja edasi minna sest miski muu ei vii sind Oma Lapseni.  Kui on tunne, et ei jaksa enam katsetada, ei jaksa enam kõige sellega ise toime tulla või tahaks saada selgust, mida üldse teha, siis soovitan kindlasti raseduskriisinõustamist. Nõustajad on väga pädevad, saab vajalikku abi, lisaks täiesti tasuta.

Laura (29) nimi muudetud

1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ? 2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid?  
Olen 29 aastane. Mehega olen koos olnud 12,5 aastat, millest umbes viimased 4 oleme vahelduva eduga proovinud lapsi saada. Iga aasta olen korralikult käinud naistearsti juures kus on öeldud et kõik ideaalselt korras ja proovige aga edasi. 2013 aasta lõpus saatis naistearst mu mehe kontrolli ja sealt tuli välja et mehel 'immunoloogiline infertiilsus' ja ainuke võimalus lapsi saada on IVF. See on väga haruldane, internetist materjali eriti ei leia ja arst seletas et ega põhjusedki teada pole - arvatakse et näiteks mõni trauma võib seda põhjustada. Ehk seemnevedeliku hulka satuvad mingid immuunosakesed mis neid seemnerakke kohe hävitama asuvad. Seega spermat andes pandi topsi põhja mingit neutraliseerivat ainet (muidu kõik miud näitajad nagu kvaliteet, liikuvus jne olid head). Mehe uuringud tegime TÜK'is ja seal oleks saanud ka IVF'i teha, aga kuigi arst oli väga tore siis kuidagi ei ei olnud seda õige koha tunnet endal. Siis sai otsitud teisi variante ja läksime Nova Vitasse Karitsa vastuvõtule ning siis tuli teine uudis nagu välk selgest taevast - minul kahtlustas Karits endometrioosi ja nägi kahte müoomi. Nagu välk selgest taevast tuli see just seepärast et olin ju iga aasta arsti juures käinud, iga kord rõhutanud et mul emal umbes selles vanuses tulid esimesed müoomid ning palunud seda eriti hoolikalt kontrollida et neid poleks. Ja nüüd siis Karits oli esimene julge kes selle välja ütles mida nägi. Igal juhul soovitas Karits kohe laporoskoopiale minna, aga sai seal kabinetis ikka mangutud et teeks enne ühe katse. Lõpuks saigi kokku lepitud et teeme katse ja kui ei õnnestu siis lähen ikkagi laporoskoopiale. Esimesel katsel tekkis ilus hcg näit, kuid samal päeval veretestiga algas veritsus. Teine test näitas veel tõusu aga kolmas juba langust ning siis oligi kõik läbi. Esimene katse oli juuli 2014. Septembris käisin laporoskoopial kus üks müoom õnnestus eemaldada, teine jäi ning diagnoositi II astme endometrioos (väga levinud lastetuse põhjus noorte naiste seas). Teisele katsele saime detsember 2014 ja praeguse seisuga tundub et kaksikud ikka kasvavad.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ?
I katse ajal läks kompenseeritavatele rohtudele 442,22 euri ning mittekompenseeritavatele 122,02 euri. Teisel katsel kompenseeritavatele 394,27 euri ja mittekompenseeritavatele 429,87 (crinone & estofem 2x päevas + marvelon). Lisaks laporoskoopia 150 euri ja arstivisiidid (umb 60 euri kord). Ja siis kuskil alguses veel need igasugused testid (mehe spermauuring TÜKis koos visiidiga oli minu meelest ligi 300 euri).

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ? 
ei

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?  
Igasuguseid arvamusi IVFi kohta internetist ei maksa ligeda - sealt leiab ikka väga halvistavat suhtumist. Küll arvatakse et kui loomulikult ei saa polegi vaja. Lisaks tunduvad kõik need videod ja seletused protseduuride ning riskide kohta väga hirmutavad- samas kui ise oled selles protsessis sees kulgeb kõik väga loomulikult ja kontrollitult. Kõige õudsam oli muidugi see Puutepunkti saade ühest noorest naisest kes sai hüperi ja on nüüd täiesti teguvõimetu ning ema hoolitseda - see on siiski väga erakordne juhtum ning teades kuidas arst kõike jälgib tundub mulle praegu tagantjärgi et ehk see naisterahvas ei rääkinud arstiga ka avameelselt et kuidas talle rohud mõjucad vms. Mina igal juhul ei kahetse ühtegi senti mis on IVFi alla läinud ning plaanis igal juhul võiduka lõpuni minna ja soovitan seda teistelegi

Liisi (30) nimi muudetud

 1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ?   
Mina olen 30, IVF-i tegemisel ajal olin 28. Elukaaslane on 33, IVF-i tegemise ajal oli 32. Elukaaslane on ka naine ja IVF põhjuseks ongi see, et oleme lesbipaar. Tervislikke põhjuseid teadaolevalt ei oleks ja ilmselt jääksime ka loomulikul teel rasedaks. Lihtsalt ise ei soovi nii.

2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? Minul õnnestus 1.katse 2012 maikuus. Naine tegi kolm ebaõnnestunud katset vahemikus august kuni detsember 2013, kaks täisringi, üks FET. 4.katse 2014 aprillis õnnestus, täisring.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ?   
Minu katse ajal läks ca 800eur. Kui juba rase olin, siis IVF seadus muutus ja Haigekassa hakkas rohtusid rohkem kompenseerima ning omaosalus jäi väiksemaks. Oktoobris 2012 oli see seaduse muudatus vist... Naisel on iga katse maksnud poole vähem ehk ca 400. Meil see teema, et kasutame doonorspermat ja see tuleb 100% endal kinni maksta, seda Haigekassa ei kompenseeri.

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ?
Ei ole. Küll aga doonorseemnerakke.

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?
Ma ei mõista mis siin kõhelda... Kui omal ei õnnestu, siis loomulikult plaan B ja kunstlik. Aga ilmselt pole ma parim nõuandja sellistele naistele, kuna minu IVF põhjus on teine. Olen alati teadnud, et oma lapsed saan kunstlikult ja minu jaoks ongi see loomulik viis lapsi saada

Mari (28) nimi muudetud

1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ?
28  , Mehepoolne azoospermia, mis ei jäta muud varianti. Mul PCOS, mis raskendab, aga ei takista.

2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? 
2 TR (2014 jaanuar ja 2014 aprill) Esimene kord ei jõudnud siirdamiseni, kuna mehe proovist ei leitud arsti eksimuse tõttu midagi. Teine katse leiti, 12 rakku viljastus 20 katsealusest, 10 arenes edasi, 1 siirdati ja 9 läks külma.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ? Keskmiselt 350 eurot kumbki katse.

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ? 
Ei, mult saadakse neid niigi liiga palju, teisel korral olin ise doonoriks ja annetasin järele jäänud 20 rakku.

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?
Kindlasti tasub arsti juurde pöörduda, meil on väga profesionaalsed viljatusravi arstid, et kindlasti leitakse sobiv variant just teie paarile Smile Ja mida kiiremini pihta hakata, seda kiiremini tegutsema saab, kuna järjekorrad on üsna pikad.

Emili (35) nimi muudetud

1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ?
Vanuseks 35 ja IVF kuna mehel diagnoositud azoospermia, st ei tooda seemnerakke.

2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? 
Tehtud 1 TR ja ebaõnnestus detsember 2014.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ?  
Kulud ca 630EURi, sh doonorsperma kasutamine, hinnaga 130 EURi.

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ? 
Ei.

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?  
Mitte alla anda, kuulata oma keha, oma arsti ja ebaõnnest mitte heituda. Kui tulema peab, tuleb nagunii varem või hiljem, Kuna ma olen teinud 2 IUId ja 1 TR, siis on mul kogemusi ka ikka väga napilt ja eks põhjused on erinevad,miks IVF ette võetakse ja inimeste emotsioonid on erinevad, kes kuidas asju enda jaoks lahti mõtestab ja kui klammerdunud on nö ühiskonnas levinud müütidele. Pead eelkõige olema valmis endast andma nii rahaliselt, füüsiliselt kui ka emotsionaalselt, murdumispunktid ületama ja kainelt mõtlema.

Leila (33) nimi muudetud

1. Kui vana/noor oled ja miks oled IVFi teele tulnud ?

Alles sain 33, IVF-i teele sattusin 2009.a, samal aastal avastati minu munajuhas tsüst, enne seda olnud kaks emakavälist, sellega seoses ka venisis munajuhud nii välja, et sinna oleks saanud ükskõik mida kasvama panna.  15.juuni 2009 suunati mind Tartu, opereeris dr. Kadastik ( eemaldas mõlemad munajuhad) 16. juuni päeval enne koju minekut sain kohe dr. Ehrenbergi vastuvõtule, kuna meil oli juba 2007.a mehega arstidel käidud ja tema analüüsid olid kõik 100% korras, siis oli asi ainult minus.

2. Mitu katset oled teinud, millised katsed ja mis ajavahemikus ? Millised õnnestusid/ebaõnnestusid? 

2009.a septembrist hakkasin tbl. ja süstima 8.okt 2009 siirdati mulle 2 mammukest, neist üks jäi kasvama ja on nüüd 4. aastane  .2009.a 1TR(täisring), siirdati 2 kasvama jäi 1, külma läks 11  2013.a FET(külmaring) siirdati 1 ei rasestud ( HCG tõusis, katkes)  2014.a oktoobris- ei sulanud 6st mammust ükski  2014.a 2TR siirdati 1 õnnestus, kuid hiljem katkes Nüüd ootan uusi päevi ja taas külmaringile.

3. Palju on rahaliselt umbkaudselt/täpselt läinud ning mis on tulnud 1 katse keskmiseks maksumuseks ?  
-

4. Kas oled kasutanud doonormunarakke, kui jah siis miks ? 
Ei.

5. Soovitusi neile kes kõhklevad teha IVFi kuigi loomulik rasestumine on raskendatud või pole juba mitmeid aastaid vilja kandnud ?
Soovitus on, et kõhelda ei tohi

Nagu näha, ei ole me selles üksi, me oleme kõik üksteisele toeks ja arutame ja mõtleme , abistame üksteist kiireloomulistes küsimustes. See seltskond on super ! Ma poleks elaes osanud oodata, et saan kuskilt foorumist nii palju toetust. Te olete super armsad mulle ! :)


Hoian kõikidele üritajatele pöidlaid ja varbaid. Endale samuti oma uue katse jaoks, mis tuleb veebruaris.

Järgmises blogis arutame, mis on täisring(TR) ja külmaring(FET) ja räägime, mis võimalusi reaalselt veel kasutatakse kunstlikus viljastamises.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar